Nyhedsbreve – hvad må jeg?

Må jeg sende nyhedsbrev til mine medlemmer selvom de ikke har sagt ja til at modtage nyhedsbreve?

“Jeg har e-mail-adressen på næsten alle mine medlemmer, men de har aldrig sagt ja tak til at modtage et nyhedsbrev fra foreningen - fordi vi har indsamlet email-adresserne i forbindelse med almindelig medlemsoprettelse.

Nu vil jeg gerne i gang med at udsende nyhedsbreve, men ved ikke om jeg må sende til medlemmerne, når de ikke har tilmeldt sig nyhedsbrevet?”

Målgrupperne i medkom.dk er defineret som ideelle foreningsblade, der emnemæssigt er opdelt i følgende kategorier:

  • Almennyttig/almenvelgørende emner
  • Idræt
  • Kunst og kultur
  • Religiøse emner
  • Humanitær
  • Miljø
  • Undervisning

Som forening indenfor ovenstående kategorier må gerne udsende nyhedsbreve til medlemmer selvom disse ikke har sagt ja tak til at modtage nyhedsbreve, så længe nyhedsbrevet omhandler medlemsrelaterede emner.

Hvis der er tale om kommercielle aktiviteter eller aktiviteter af erhvervsmæssig karakter, er det ikke tilladt.

Du kan læse mere om reglerne her:www.forbrugerombudsmanden.dk

På side 6 i afsnit 3 står der:

Foreninger, hvis formål udelukkende er velgørende, almennyttigt, politisk eller religiøst, anses normalt ikke for erhvervsdrivende for så vidt angår deres indsamlingsaktiviteter. Dette betyder bl.a., at almennyttige foreningers indsamlinger, herunder hvervning af medlemmer, og politiske foreningers aktiviteter ikke er omfattet af § 6. Derimod er mere erhvervsmæssige aktiviteter – fx disse foreningers salg af bøger, tøj og rejser mv. eller andre aktiviteter, der svarer til de aktiviteter, som erhvervsvirksomheder normalt udøver, omfattet af markedsføringslovens anvendelsesområde. Dette gælder, selvom overskuddet fra salget går til det velgørende formål.

Forhåndsbesked

Hvis du er i tvivl om din markedsførings aktivitet følger reglerne og er lovlig, kan du skrive til Forbrugerombudsmanden og få en forhåndsbesked. Det kan du gøre her: www.forbrugerombudsmanden.dk

Du skal beskrive så konkret som muligt, hvilken markedsførings aktivitet du laver, hvilken type forening I er og send det ind.

Hvis forbrugerombudsmanden skønner at din aktivitet ser lovlig ud, vil du modtage en forhåndsbesked, der giver dig lov til at gennemføre aktiviteten.